Potrzebujesz:
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g truskawek
Masło utrzeć z cukrem i wanilią.
Ucierać dodając po jednym jajku, następnie dodać ocet. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą tak, aby powstało gładkie ciasto. Tortownicę z kominkiem o średnicy 26 cm posmarować masłem, posypać tartą bułką. Przełożyć masę.
Truskawki oczyścić, duże owoce przekroić na pół i poukładać je na cieście.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto piec około 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz