środa, 20 czerwca 2012

Pychotka!

Najprostsze ciasto z truskawkami!

Potrzebujesz:
  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g truskawek

Masło utrzeć z cukrem i wanilią.
Ucierać dodając po jednym jajku, następnie dodać ocet. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą tak,  aby powstało gładkie ciasto. Tortownicę z kominkiem o średnicy 26 cm posmarować masłem, posypać tartą bułką. Przełożyć masę.
Truskawki oczyścić, duże owoce przekroić na pół i poukładać je na cieście.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto piec około 50-60 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz