Zrobiłam pół garnka :) poszły wszystkie, a nas na razie tylko Dwoje :)
Przepis na spaghetti ala carbonara:
Potrzebujesz:
- pół opakowania makaronu typu spaghetti
- 200 g boczku
- ser owczy lub typu Parmezan
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Makaron ugotuj w dużej ilości soli, odcedź i pozostaw pod przykryciem.Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na kolor rumiany boczek, dodaj pokrojony drobno czosnek oraz pietruszkę, smaż jeszcze kilkadziesiąt sekund. Jajka sparz wrzątkiem, rozbij i roztrzep.Na patelnie dodajemy makaron i Parmezan - mieszamy. Gdy dno patelni nieco ostygnie dodajemy rozptrzepane jajka ( do tego typu sosu zalecam tylko jajka wiejskie), by utworzyły kremowy sos a nie się ścięły. Mieszamy i podajemy - dodatkowo posypując serem.
Smacznego!
Lubię kluski a carbonary nigdy nie robiłam, więc jak będę potrzebować przepisu to już wiem gdzie zajrzę:)
OdpowiedzUsuń