piątek, 15 czerwca 2012

Carbonara O!

Strasznie już mi się chciało jakichkolwiek klusek, niech będą delikatne, ale abyśmy się najedli.
Zrobiłam pół garnka :) poszły wszystkie, a nas na razie tylko Dwoje :)




Przepis na spaghetti ala carbonara:
Potrzebujesz:
  • pół opakowania makaronu typu spaghetti 
  • 200 g boczku
  • ser owczy lub typu Parmezan
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz 

Makaron ugotuj w dużej ilości soli, odcedź i pozostaw pod przykryciem.Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na kolor rumiany boczek, dodaj pokrojony drobno czosnek oraz pietruszkę, smaż jeszcze kilkadziesiąt sekund. Jajka sparz wrzątkiem, rozbij i roztrzep.Na patelnie dodajemy makaron i Parmezan - mieszamy. Gdy dno patelni nieco ostygnie dodajemy rozptrzepane jajka ( do tego typu sosu zalecam tylko jajka wiejskie), by utworzyły kremowy sos a nie się ścięły. Mieszamy i podajemy - dodatkowo posypując serem.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Lubię kluski a carbonary nigdy nie robiłam, więc jak będę potrzebować przepisu to już wiem gdzie zajrzę:)

    OdpowiedzUsuń