czwartek, 28 czerwca 2012

Chlebek plus płatki owsiane

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
Dla tych, co kochają płatki owsiane, chyba znam takie osoby ;)
Jest z dodatkiem drożdży i rośnie niebagatelnie szybko, ale myślę, że warto zmniejszyć ich ilość szczególnie dlatego, ze zawiera sporą ilość zakwasu. Tak uczyniłam, zamiast aż całego opakowania suchych dodałam jedną łyżeczkę.

Potrzebujesz:
Z podanych składników można upiec jeden duży lub dwa małe bochenki. W przepisie chleb pieczony jest na kamieniu, ja piekłam go w blaszce, dodatkowo wierzch posypując płatkami.
  • 120 g żytniego zakwasu (aktywnego- odświeżonego)
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych ( u mnie jedna łyżeczka suchych)
  • 450 g wody
  • 1 - 2 łyżeczki  miodu
  • 1 łyżka soli
  • 40 g płatków owsianych

Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane, do złotego koloru, odłożyć do przestudzenia.
Zakwas wraz z wodą wymieszać w naczyniu, wsypać obie mąki, suche drożdże ( ze świeżych zrobić rozczyn) dodać miód. Wszystkie składniki zmiksować mikserem z hakiem przez 7 - 8 minut, odłożyć na 10 minut. Następnie do ciasta dodać uprażone płatki i sól, zmiksować przez około 5 minut.
Ciasto  przykryć folią, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrobić i przełożyć do nasmarowanej olejem słonecznikowym blaszki wysypanej płatkami lub otrębami.
Piekarnik rozgrzać do 250ºC, na dno postawić pojemnik żaroodporny z wodą. Po wstawieniu chleba do piekarnika natychmiast zmniejszyć temperaturę do 225ºC. Piec 25 - 30 minut (lub 5 minut dłużej w przypadku większego bochenka). 
Wyjąć, wystudzić na kratce.



2 komentarze:

  1. Pomysł z płatkami kupuję, ale zastosuję do swojego wyłącznie zakwasowego, w dużej mierze żytniego chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I super a potem dasz znać jak Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń