Super szybkie i łatwe w wykonaniu, są maślane, puszyste i nie pachną drożdżami :)
Idealne do kanapek na słodko i z wędliną.
Utrzymują świeżość do 3 dni.
Bułki pszenne*
Potrzebujesz:
- 2szklanki mąki pszennej (Typ 650)
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1/4 kostki masła ( ok. 50 g)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200ml zimnego mleka
- 1 roztrzepane jajko
Dodatkowo do posypania:
ziarna maku, sezamu, dyni, żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Wykonanie:
Mieszamy mąką z solą i wcieramy w nią masło. Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy kilka łyżek mleka, mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto, dodając resztę mlek i roztrzepane jajko - na sam koniec. Odstawiamy ciasto do wyrastania aż podwoi swoją objętość.Należy jak najbardziej poczekać aż ciasto wyrośnie.
Kolejny krok, lepimy bułki formując kulki - jak kto woli. W przepisie nie zaznaczone, że bułeczki należy odstawić do napuszenia a ja to uczyniłam, na dosłownie 15-20 min, dorosły w piekarniku.
Potem smarujemy je żółtkiem i posypujemy.
Pieczemy 5 min w piekarniku w temperaturze 230 stopni, potem zaś 8-10 min ( aż będą rumiane) w 200 stopniach.
Zachęcam do spróbowania, przepis prościzna :)
a dla leniuchowych posiadaczy maszyny ( należę do nich :/) wystarczy umieścić składniki w kolejności płynne, sypkie, drożdże i nastawić program :wyrabianie ciasta, po czym formować bułeczki.
* przepis zaczerpnięty z książki "Domowy chleb. Bułki i bułeczki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz