piątek, 29 czerwca 2012

Truskawki w natarciu

Dostałam je prosto z pola, gotowałam przez 3 dnia każdego dnia po ok. 15 min, bez grama żelfixu ani żadnych innych zagęszczaczy i udało się wyszedł...słodki dżemik truskawkowy.

Potrzebujesz:
  • 1 kg truskawek
  • 700-1kg cukru ( mi wystarczyło 500g)
  • sok z cytryny 
  • laska wanilii lub aromat waniliowy

Truskawki myjemy czyścimy większe kroimy na połowę i wrzucamy do garnka z grubym dnem ( w cienkich cukier mi się przypalił :/) i zagotowujemy  chwilę, potem zmniejszamy ogień i dodajemy cytrynę, laskę wanilii oraz cukier. Tak gotujemy ok 30 min i tak każdego dnia po 15-20 min aż zgęstnieje. Potem wyparzam słoiki wrzącą wodą i wlewam jeszcze bulgoczący dżem szybko zakręcam słoiki i stawiam na ściereczce do góry dnem, przykrywając je dodatkowo ściereczką.
Gotowe!



1 komentarz: