poniedziałek, 25 czerwca 2012

Budyniowe ciasto z truskawkami

Na weekend znów królowały truskawki. Pomysł zaczerpnięty z wypieków Pani Doroty.
Ciasto o smaku budyniowym z truskawkami, delikatne, lekkie Pyszne!
Można po wierzchu polać galaretką.

Składniki:
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół kg truskawek, odszypułkowanych, większych przepołowionych
  • cukier  do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia przesiewamy.
Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na lekką, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Na przemian do utartej masy dodawać przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, miksując krótko tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć dość gęste ciasto. Na górę poukładać truskawki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Podawać posypane cukrem pudrem lub innym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz