Ciasto o smaku budyniowym z truskawkami, delikatne, lekkie Pyszne!
Można po wierzchu polać galaretką.
Składniki:
- 100 g masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół kg truskawek, odszypułkowanych, większych przepołowionych
- cukier do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia przesiewamy.
Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na
lekką, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować.
Na przemian do utartej masy dodawać
przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, miksując krótko tylko do
połączenia się składników.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem
do pieczenia. Do formy wyłożyć dość gęste ciasto. Na górę poukładać
truskawki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Podawać posypane cukrem pudrem lub innym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz