czwartek, 9 lutego 2012

Udziec z indyka z rozmarynem

Udziec z indyka z rozmarynem


Potrzebujesz:
  • udziec z indyka
  • 3 jabłka
  • suszoną żurawinę do posypania
  • ziemniaki
  • kilka gałązek rozmarynu 
  • sól, przyprawy 
  • 30 g masła

Do natarcia:
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę majeranku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego 
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy 3 łyżki bułki tartej, majeranek i olej słonecznikowy, wszystko mieszamy.  Indyka nacieramy solą, zaś z jednej strony (ja od spodu) mieszanką z majerankiem. Układamy na większej brytfance, uprzednio posmarowanej olejem ( u mnie rzepakowy) wokół kroimy jabłka i ziemniaki, dodajemy 3 łyżki oleju słonecznikowego i posypujemy przyprawami. Lubię te s serii Specialite Kamis suszone pomidory z bazylią, pieprz młotkowany z kolendrą oraz rozmaryn. Między ziemniaki powtykałam jeszcze suszony czosnek, ale może być także świeży oraz rozsypałam żurawinę.
Mięso posypujemy wiórkami masła, przykrywamy brytfannę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 1,5 godziny. Po godzinie folię należy zdjąć.  
tyle z niego zostało :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz