Potrzebujesz:
- udziec z indyka
- 3 jabłka
- suszoną żurawinę do posypania
- ziemniaki
- kilka gałązek rozmarynu
- sól, przyprawy
- 30 g masła
Do natarcia:
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę majeranku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy 3 łyżki bułki tartej, majeranek i olej słonecznikowy, wszystko mieszamy. Indyka nacieramy solą, zaś z jednej strony (ja od spodu) mieszanką z majerankiem. Układamy na większej brytfance, uprzednio posmarowanej olejem ( u mnie rzepakowy) wokół kroimy jabłka i ziemniaki, dodajemy 3 łyżki oleju słonecznikowego i posypujemy przyprawami. Lubię te s serii Specialite Kamis suszone pomidory z bazylią, pieprz młotkowany z kolendrą oraz rozmaryn. Między ziemniaki powtykałam jeszcze suszony czosnek, ale może być także świeży oraz rozsypałam żurawinę.
Mięso posypujemy wiórkami masła, przykrywamy brytfannę folią aluminiową i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 1,5 godziny. Po
godzinie folię należy zdjąć.
tyle z niego zostało :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz