Krupnik na kaszy jaglanej
Kasza jaglana najczęściej gotowana dzieciom, ale idealna na dietę lekkostrawną czy bezglutenową, czyli taką, na jaką dziś jestem skazana ( babka poszła w odstawkę, ale chętnych na nią na szczęście nie brak :) )
Ma też wiele innych dobroczynnych zalet, z uwagi na zawartość krzemionki ma leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Ponadto proso ( czyli kasza) jest źródłem magnezu, żelaza oraz witamin B1 i B3, ma działanie odkwaszające
(ma odczyn zasadowy) i odśluzowujące (usuwa wilgoć z organizmu) Wskazana przy przeziębieniach i katarach.
Przepis zaczerpnięty z blogu Trufli, zmodyfikowany.
Potrzebujesz
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 1 suszony grzybek
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy:
- sól, pieprz, szczyptę tymianku, majeranku
- 1 liść laurowy i ziele angielskie
- 2 łyżeczki sosu sojowego
W oryginale krupnik ugotowany został na wodzie, ja dorzuciłam żeberko, potem dodałam warzywa, grzybek, czosnek przeciśnięty przez praskę ( jest ważny,bowiem dodaje niesamowitego aromatu) , kaszę i dwa nieduże ziemniaki. Dosypałam przyprawy, listek laurowy, ziele angielskie oraz dodałam sos sojowy, doprawiłam do smaku jeszcze solą morską.
Podawać z chlebkiem u mnie biały na zakwasie ( następny post).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz