Składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej, typ 550
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 5 żółtek
Ciasto zagnieść i wysypać na blachę, gdyż będzie dosyć kruche, ale podczas pieczenia staje się idealnie gładkie. Zostawiłam dodatkowo kulę ciasta na kruszonkę do posypania, którą na 30 min wrzuciłam do lodówki lub na 15 do zamrażalnika.
na masę:
- 3 duże śmietany 12% lub 18%
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 5 białek
Białka ubijamy i pod koniec ubijania dodawać cukier, śmietanę i
budynie, stopniowo. Wymieszać ( można mikserem na wolnych obrotach).
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Masę wylewamy na ciasto i podpiekamy około 10-15 min. Po tym czasie posypujemy kruszonką i pieczemy w sumie 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz