Składniki:
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży, szczypty cukru
- 400g mąki pszennej (u mnie 200g orkiszowej chlebowej 750, 200g pszennej)
- łyżkę soli
- 6 łyżek oliwy
- grubą sól morską i rozmaryn
Wodę, drożdże i cukier połączyć i zostawić je na 10 minut w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i w środek wlać rozczyn z drożdży, następnie oliwę. Wyrabiać
ręcznie przez 15 minut lub mikserem - 10 minut.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1 i 1/2 - 2 godziny lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie formułować bułeczki, próbowałam już rożnie ręcznie ( wtedy rosły i powstawały z nich bułki duże oraz od szklanki wykrawałam kółka)
Układamy je na wyścielanej
pergaminem blasze, posypujemy igiełkami rozmarynu i grudkami soli. Pieczemy na
złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
U mnie też focaccie święci triumfy - jako bułeczki, włoski chlebek a wczoraj - jako ciabata. Zaprawdę świetny przepis na ciasto włoskie!
OdpowiedzUsuńA może chcesz przygarnąć Filcusia? http://crazy-twelve-you.blogspot.com/2012/02/filcusie.html
OdpowiedzUsuńoczywiście, że tak ...
OdpowiedzUsuń