Chlebek orkiszowy z miodem i czarnuszką
Lubię go za sporą ilość zaczynu, gdy zostaje mi za mało zakwasu, piekę ten chlebek wtedy znów mam zapas. Przepis pochodzi od jednej z blogowiczek, niestety nie pamiętam od kogo.
Zaczyn:
- 50g aktywnego zakwasu żytniego razowego o temp pokojowej
- 150g mąki żytniej razowej
- 300g wody
Składniki zaczynu wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić na 12-24 godz, w temp. pokojowej.
Ciasto właściwe:
- 320g zaczynu
- 280g wody
- 150g mąki orkiszowej razowej
- 330g mąki żytniej jasnej
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 60g pestek słonecznika
- 10g soli morskiej
Ponadto:
olej słonecznikowy
otręby żytnie do wysypania blaszki
Do zaczynu dodać wodę, czarnuszkę, miód i sól, wymieszać, dodać obie mąki, krótko wyrobić. Ciasto będzie lepkie. Mokrymi dłońmi przełożyć je do naoliwionej i wysypanej otrębami blaszki.
Blaszkę przykryć naoliwioną folią spożywczą odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto wyrośnie ok. 1-2cm ponad brzeg blaszki. Wierzch chleba posmarować olejem.
Piec w temp. opadającej: 15 min. w 210st. C następnie 40-45min w 190st. C.
Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostygnięciu.
olej słonecznikowy
otręby żytnie do wysypania blaszki
Do zaczynu dodać wodę, czarnuszkę, miód i sól, wymieszać, dodać obie mąki, krótko wyrobić. Ciasto będzie lepkie. Mokrymi dłońmi przełożyć je do naoliwionej i wysypanej otrębami blaszki.
Blaszkę przykryć naoliwioną folią spożywczą odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto wyrośnie ok. 1-2cm ponad brzeg blaszki. Wierzch chleba posmarować olejem.
Piec w temp. opadającej: 15 min. w 210st. C następnie 40-45min w 190st. C.
Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostygnięciu.
Pyszny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz