niedziela, 5 lutego 2012

Chlebek orkiszowy z miodem i czarnuszką

Chlebek orkiszowy z miodem i czarnuszką

Lubię go za sporą ilość zaczynu, gdy zostaje mi za mało zakwasu, piekę ten chlebek wtedy znów mam zapas. Przepis pochodzi od jednej z blogowiczek, niestety nie pamiętam od kogo.
Zaczyn:

  • 50g aktywnego zakwasu żytniego razowego o temp pokojowej
  • 150g mąki żytniej razowej
  • 300g wody

Składniki zaczynu wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić na 12-24 godz, w temp. pokojowej.

Ciasto właściwe:
  • 320g zaczynu
  • 280g wody
  • 150g mąki orkiszowej razowej
  • 330g mąki żytniej jasnej
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 60g pestek słonecznika
  • 10g soli morskiej
Ponadto:
olej słonecznikowy
otręby żytnie do wysypania blaszki

Do zaczynu dodać wodę, czarnuszkę, miód i sól, wymieszać, dodać obie mąki, krótko wyrobić. Ciasto będzie lepkie. Mokrymi dłońmi przełożyć je do naoliwionej i wysypanej otrębami blaszki.
Blaszkę przykryć naoliwioną folią spożywczą odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto wyrośnie ok. 1-2cm ponad brzeg blaszki. Wierzch chleba posmarować olejem.
Piec w temp. opadającej: 15 min. w 210st. C następnie 40-45min w 190st. C.
Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostygnięciu.
Pyszny!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz