Babka marmurkowo-kokosowa
Składniki:
- 5 jajek
- 120 ml wody
- 120 g masła (topionego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczynia zmiksować wodę, masło, cukier, cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku, miksując, na koniec delikatnie wmieszać pianę białek, uczyniłam to na wolnych obrotach miksera.
Ciasto dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao do drugiej wiórki - wymieszać dodane składniki łyżką. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy na początek połowę ciasta białego, potem ciemne, na koniec znów jasne.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 min.
Studzimy w foremce!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz