wtorek, 21 lutego 2012

Babka kokosowo-marmurkowa

Zachciało mi się babki, takiej marmurkowej i mam :)






Babka marmurkowo-kokosowa
Składniki:
  •  
  • 5 jajek
  • 120 ml wody
  • 120 g masła (topionego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczynia zmiksować wodę, masło, cukier, cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku, miksując, na koniec delikatnie wmieszać pianę białek, uczyniłam to na wolnych obrotach miksera.
Ciasto dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao do drugiej wiórki - wymieszać dodane składniki łyżką. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy na początek połowę ciasta białego, potem ciemne, na koniec znów jasne.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 min.
Studzimy w foremce!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz