CiAsTeCZkA
Na 20 - 25 ciastek potrzebujesz:
- 175 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych( zmieliłam blenderem)
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru (w oryginale były 2; można również posłodzić więcej, wedle upodobania)
- 60 ml mleka (4 łyżki)
Płatki
owsiane zmielić blenderem ( podobno można kupić gotowe, ale ja się nie spotkałam).
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy nie klejące ciasto . Tu moja uwaga:
ciasto jest fatalne do rozwałkowywania, ciągle się rozpada, ale za którymś razem się udaje i wtedy już od szklanki wycinamy kółka, grubości ok. 6 mm, za grube będą twarde.
Wykładamy je na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzimy na kratce.
ciasto jest fatalne do rozwałkowywania, ciągle się rozpada, ale za którymś razem się udaje i wtedy już od szklanki wycinamy kółka, grubości ok. 6 mm, za grube będą twarde.
Wykładamy je na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz