niedziela, 12 lutego 2012

Gnocchi

Gnocchi z ricotty



Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 250 g sera ricotta
  • 1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki ( ja dałam niecałe 2,5)
  • sól morska

Ziemniaki miałam z dnia poprzedniego, więc przecisnęłam je przez praskę do ziemniaków, następnie dodałam po kolei resztę składników: jajko, ser, przesianą mąkę. Dodaje 2 łyżeczki soli morskiej, wszystko dokładnie wymieszałam i uformowałam kulę z ciasta o gładkiej konsystencji.
Potem rozwałkowuje ciasto podsypując mąką jak na słynne polskie kopytka, tyle, że kluseczki formowałam oddzielając łyżeczką. Gotuję na wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną a podaję z masełkiem i bułka tartą.

2 komentarze: