Pulpeciki w sosie pomidorowym
z papryką i mozzarellą
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe ( może być także z indyka)
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 7 cienkich plasterków mozzarelli lub innego rodzaju sera
- koncentrat pomidorowy ziołowy ( u mnie pomidory z własnej spiżarni z bazylią i papryką)
- pół cebuli
- 2 marchewki
- przyprawy np. suszone pomidory z bazylia, pieprz ( u mnie tylko w mięsie)
- bulion warzywny
- listek laurowy
- szklanka wody
Do mięsa dodaję pieprz, sól jajko i bułkę tartą. Mieszam podobnie jak na kotlety mielone. Formułuje kulki i podsmażam je wraz z pokrojoną w talarki cebulką na patelni z łyżką oleju rzepakowego z obu stron.
Następnie dodaje wodę, pokrojoną w plastry marchewkę i świeżą paprykę.
Przykrywam i duszę. Pulpeciki przewracam kilka razy, by nabrały aromatu warzyw. Dorzucam listek laurowy i pół kosteczki bulionu warzywnego ( nie dodaję już soli).
Całość dusi się ok 20 min. Po tym czasie wlewam koncentrat/ przecier pomidorowy, duszę 10 min . Na pulpeciki układam plasterki sera, przykrywam i czekam aż ser ładnie się rozpuści.
Na koniec posypuję je jedną z moich ulubionych przypraw suszone pomidory z bazylią, i dekoruję świeżą bazylią.
Podaję z kluskami lub ziemniaczkami.
Miło wiedzieć, że nie tylko ja szaleję w kuchni:)))
OdpowiedzUsuń