piątek, 10 lutego 2012

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym 
z papryką i mozzarellą

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe ( może być także z indyka)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 7 cienkich plasterków  mozzarelli lub innego rodzaju sera
  • koncentrat pomidorowy ziołowy ( u mnie pomidory z własnej spiżarni z bazylią i papryką)
  • pół cebuli
  • 2 marchewki
  • przyprawy np. suszone pomidory z bazylia, pieprz ( u mnie tylko w mięsie)
  • bulion warzywny
  • listek laurowy
  • szklanka wody





Do mięsa dodaję pieprz, sól jajko     i bułkę tartą. Mieszam podobnie jak na kotlety mielone. Formułuje kulki i podsmażam je wraz z pokrojoną w talarki cebulką na patelni z łyżką oleju rzepakowego z obu stron. 
Następnie dodaje wodę, pokrojoną w plastry marchewkę i świeżą paprykę.
Przykrywam i duszę. Pulpeciki przewracam kilka razy, by nabrały aromatu warzyw. Dorzucam listek laurowy i pół kosteczki bulionu warzywnego ( nie dodaję już soli).

Całość dusi się ok 20 min. Po tym czasie wlewam koncentrat/ przecier pomidorowy,  duszę 10 min . Na pulpeciki układam plasterki sera, przykrywam  i czekam aż ser ładnie się rozpuści. 

Na koniec posypuję je jedną z moich ulubionych przypraw suszone pomidory z bazylią, i dekoruję świeżą bazylią.


Podaję z kluskami lub ziemniaczkami.

1 komentarz: