Tartaletki razowe z jabłkami
( z podanych składników wychodzi 6 babeczek)
Na ciasto:
Ze składników na ciasto: mąki, masła pokrojonego w kostkę i pozostałych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Na nadzienie obieramy jabłka i kroimy w cząstki, dodajemy mąkę, cukier i cynamon, mieszamy.. Ciasto podzieliłam na 6 części, formułując kulki i rozklejając je w mini foremkach na tarty. Do środka włożyć cząstki jabłek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C na 40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem / cynamonem.
Polecam podawanie z bitą śmietaną i lodami jeszcze ciepłe... :)
( z podanych składników wychodzi 6 babeczek)
Na ciasto:
- 140 g mąki pszennej razowej
- 4 łyżki cukru brązowego
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2 duże jabłka
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru brązowego
- łyżeczka cynamonu
Ze składników na ciasto: mąki, masła pokrojonego w kostkę i pozostałych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Na nadzienie obieramy jabłka i kroimy w cząstki, dodajemy mąkę, cukier i cynamon, mieszamy.. Ciasto podzieliłam na 6 części, formułując kulki i rozklejając je w mini foremkach na tarty. Do środka włożyć cząstki jabłek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C na 40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem / cynamonem.
Polecam podawanie z bitą śmietaną i lodami jeszcze ciepłe... :)
Świetny przepis! Pewnie pyszka, co?:)
OdpowiedzUsuńPychota... zrobione w 15 min, dla przybyłych Gości :)
OdpowiedzUsuń