Więc często je czymś nadziewam, ostatnio brokułami, a dziś nadzieniem
z pietruszki i śliwki.
Przepis znalazłam na kwestii smaku.pl przeinaczając :)
Potrzebujesz:
- dwie piersi z kurczaka
- ok. 6śliwek suszonych
- pietruszka ( 3-4 gałązki)
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka tymianku
- łyżka soku z cytryny i łyżeczka skórki z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa
Nadzienie:
Śliwki wymieszać z drobną pokrojoną natką pietruszki, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką tartą.. Doprawić solą oraz pieprzem.(trochę) Nadzienie rozłożyć w środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 - 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Śliwki wymieszać z drobną pokrojoną natką pietruszki, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką tartą.. Doprawić solą oraz pieprzem.(trochę) Nadzienie rozłożyć w środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 - 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na mniejsze, rozbijając nieco tłuczkiem.
Środek oprószyć solą i pieprzem, dodać nadzienie ze śliwką i zwinąć w roladkę łącząc wykałaczkami.Roladki najlepiej jest zostawić w lodówce do 2h, ale ja ze względu na brak czasu to pominęłam, osobiście polecam nawet na całą noc.
.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do środkowej części piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 - 25 minut.
Podawane z buraczkami, sałatką z rzodkiewki i ogórka, młodymi ziemniaczkami jeszcze z Cypru...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz