poniedziałek, 26 marca 2012

Roladki w wersji ze śliwką

Piersi z kurczaka są daniem bardzo popularnym... nie lubię tych tradycyjnych kotletów smażonych na tłuszczu w bułce :/
Więc często je czymś nadziewam, ostatnio brokułami, a dziś nadzieniem 
z pietruszki i śliwki.
 Przepis znalazłam na kwestii smaku.pl przeinaczając :)


 
Potrzebujesz:
  • dwie piersi z kurczaka
  • ok. 6śliwek suszonych
  • pietruszka ( 3-4 gałązki)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka soku z cytryny i łyżeczka skórki z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa

Nadzienie:
Śliwki wymieszać z drobną pokrojoną  natką pietruszki, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką tartą.. Doprawić solą oraz pieprzem.(trochę) Nadzienie rozłożyć w środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 - 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na mniejsze, rozbijając nieco tłuczkiem. 
Środek oprószyć solą i pieprzem, dodać nadzienie ze śliwką i zwinąć w roladkę łącząc wykałaczkami.Roladki najlepiej jest zostawić w lodówce do 2h, ale ja ze względu na brak czasu to pominęłam, osobiście polecam nawet na całą noc.

.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do środkowej części piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 - 25 minut. 
 
Podawane z buraczkami, sałatką z rzodkiewki i ogórka, młodymi ziemniaczkami jeszcze z Cypru...






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz