wtorek, 6 marca 2012

Chlebek, który za każdym razem smakuje inaczej

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie




Potrzebujesz:

100 g zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody

Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 12-24 h.

chlebek z pastą z tuńczyka
Po tym czasie dodajemy resztę składników:


100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

400 g mąki żytniej Typ 720
200 g wody
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
dodałam dodatkowo: szczyptę kminu rzymskiego i garść słonecznika.

Ciasto wyrabiamy ( można mikserem) , foremkę smarujemy olejem ( u mnie słonecznikowy) i wysypujemy otrębami żytnimi lub orkiszowymi.
Chleb ostawiamy do wyrastania, mój potrzebował ok 2h. i wstawiamy do piekarnika Pieczemy 15 min w temperaturze 230 stopni, potem 210 przez ok 30-40 min.
Studzimy chlebek na kratce i kroimy po ostygnięciu.

Liska piekła chleb w wersji z rodzynkami ( http://pracowniawypiekow.blogspot.com/search?q=200+g+m%C4%85ki+orkiszowej) , których mój jest pozbawiony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz