Tym razem z przepisu na bułki zwykłe, trudno się je formuje, więc nie wszystkie wyszły okrągłe, ale bardzo smaczne, sycące, zjadłam pół i więcej nie dałam rady :)
Przepis na bułki zwykłe:
Składniki na ok 10-12 bułek, w zależności o formowania, u mnie 9 :)
- 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
- 7 g suchych drożdży (15 g świeżych)
- 2 łyżki cukru ( można dodać więcej w zależności jak słodkie chcemy mieć bułeczki)
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- niecałe 4 szklanki mąki pszennej chlebowej ( połączyłam chlebowa Typ850 z Typ480 pszenną oraz Typ650)
oraz
- 1 roztopiona łyżka masła do posmarowania
Mleko lekko podgrzewamy, jajko roztrzepujemy, drożdże suche mieszamy z mąką (natomiast ze świeżymi robimy rozczyn), masło topimy.
Wszystkie składniki łączymy razem w naczyniu i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto będzie bardzo klejące, ale lepiej nie dodawać zbyt dużo mąki, gdyż będzie za twarde.
Wszystkie składniki łączymy razem w naczyniu i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto będzie bardzo klejące, ale lepiej nie dodawać zbyt dużo mąki, gdyż będzie za twarde.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - podwoi swoją objętość.
Po
tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy i formujemy bułeczki,
układając je na oprószonej mąką blaszce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
napuszenia na ok. 30 minut.9 Moje zawsze jeszcze rosną piekarniku :)
Przed pieczeniem posmarowałam roztopionym masłem.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz