poniedziałek, 4 listopada 2013

Sernik z dynią

Dynia posiada bardzo mało kalorii, bogata jest w potas, betakaroten i kwas foliowy.
Dodajemy ją w sezonie do wypieków, placków oraz dań mięsnych.
Robiłam już z dynią sernik, dżem i bigos :)

Zapraszam na sernik z dodatkiem mleczka słodzonego
na własnoręcznie mielonym wiejskim twarogu :)



Sernik z dynią (przepis z pomysłu na kwestiasmaku.pl)

Potrzebujesz:

1 1/2 puree z dyni*
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
5 jajek
2 żółtka
1 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1/2 szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
1 cukier waniliowy (dodałam ekstrakt z wanilii)

* Mus powstaje po zblenderowaniu upieczonej dynię. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1 g do miękkości. Po ostudzeniu obieramy dynię ze skórki i blenderujemy na mus.

Spód sernika:
  • 75 g masła 
  • 75 g ciemnej czekolady
  • 50 g cukru
  • 2 małe jajka
  • 60 g mąki pszennej 

Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka, mieszając roztopić na małym ogniu, ostudzić. Dodać cukier i jajka, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą. Opcjonalnie dodać orzechy. Wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut, tortownicę wyjąć ale nie wyłączać piekarnika.
Wszystkie składniki masy serowej  połączyć i dokładnie wymieszać. użyłam miksera miksując do uzyskania jednolitej konsystencji ze względu na użyty mielony ser.

Wylać masę serową na podpieczony spód i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.

Sernik posmarowany jest dżemem dyniowym.




1 komentarz:

  1. Pozycja pierwsza - jest napisane 1 1/2 puree z dyni ale nie ma podanej jednostki miary . Podejrzewam , że chodzi o kilogramy czyli należy wziąć półtora kilograma puree - tak ?
    Poza tym nie ma podanej temperatury piekarnika w jakiej ma sernik spędzić pierwsze 15 minut.

    OdpowiedzUsuń