poniedziałek, 18 listopada 2013

Muffiny z dynią

Przepisy z Dynią - ciąg dalszy.
Dynia bardzo mi smakuje na słodko :) jednak chyba w tej postaci głównie ją wykorzystuje.
babeczki piekłam już dwukrotnie, jakoś tak szybciutko znikają ;) Lubię je szczególnie za to że ich wypiek jest prosty i nie potrzebuje do ich przyrządzenia miksera. Wystarczy łyżka do wymieszania składników a czas pieczenia to jedyne 18-20 minut !


Polecam!





 Potrzebujesz:
forma na muffiny lub same papilotki


Składniki:

mokre:

- 150 g roztopionego masła
- 2 duże jajka
- 60 ml mleka
- 200 g musu z dyni

Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy mus z dyni, roztopione przestudzone masło i mleko. Tu także dodaję ekstrakt waniliowy ( można tez dodać cukru waniliowego, ale wtedy dosypujemy do suchych składników). Wszystkie składniki łączę ze sobą.

suche:

-300 g maki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-170 g cukru ( plus ewentualny cukier waniliowy)

dodatki: cynamon, imbir, skórka pomarańczowa

Mąkę przesiewam łącznie z soda, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier.

Składniki mokre i suche łączę ze sobą i mieszam tylko do momentu połączenia, aby nie było śladu mąki i nakładam do papilotek.
Pieczemy w temp. 175 stopni ok. 18-20 minut w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz