czwartek, 7 listopada 2013

Bigos z dynią

Bigos z dodatkiem musu z dyni :)

Dynia królowała jakiś czas temu w kuchni, w bigosie znalazła się szklanka musu dyni, która rewelacyjnie podkreśliła smak jakże prostego dania, bigosiku.


Składniki:

- wybrane mięso, u mnie to zazwyczaj boczek, jakaś kiełbasa, w tym znalazła sie upieczona karkówka i bekon.
- główka białej kapusty
- 1 duża marchewka
-  garść suszonych śliwek
- 1 szklanka musu z dyni
- 1 cebula
- ok. 1,5 szklanki bulionu lub wody, gdy go nie mam ( bigos jest wtedy mniej tłusty)

czarny pieprz, odrobina soli morskiej, ziele angielskie, liść bobkowy


Na samym wstępie zasmażam wędlinę, wybrane mięsa, boczek, potem dodaję kapustę wcześniej poszatkowaną lub pokrojoną w kostkę oraz liść laurowy, ziele angielskie oraz ok. 1,5 szklanek bulionu. Następnie po chwilowym podduszeniu dodaje pokrojone suszone śliwki i mus z dyni,
 To wszystko dusi się na wolnym ogniu ok. 1,5 h do miękkości.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz