Bigos z dodatkiem musu z dyni :)
Dynia królowała jakiś czas temu w kuchni, w bigosie znalazła się szklanka musu dyni, która rewelacyjnie podkreśliła smak jakże prostego dania, bigosiku.
Składniki:
- wybrane mięso, u mnie to zazwyczaj boczek, jakaś kiełbasa, w tym znalazła sie upieczona karkówka i bekon.
- główka białej kapusty
- 1 duża marchewka
- garść suszonych śliwek
- 1 szklanka musu z dyni
- 1 cebula
- ok. 1,5 szklanki bulionu lub wody, gdy go nie mam ( bigos jest wtedy mniej tłusty)
czarny pieprz, odrobina soli morskiej, ziele angielskie, liść bobkowy
Na samym wstępie zasmażam wędlinę, wybrane mięsa, boczek, potem dodaję
kapustę wcześniej poszatkowaną lub pokrojoną w kostkę oraz liść laurowy,
ziele angielskie oraz ok. 1,5 szklanek bulionu. Następnie po chwilowym podduszeniu dodaje pokrojone suszone śliwki i mus z dyni,
To wszystko dusi się na
wolnym ogniu ok. 1,5 h do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz