na bazie przepisu chleba ze śliwką postanowiłam upiec go w wersji z żurawiną, na zakwasie oczywiście
Zaczyn:
60g zakwasu żytniego
140g wody
130g mąki pszennej chlebowej
10g mąki żytniej jasnej
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić w temp. pokojowej na 12-18godz.
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
2,5 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
180g wody
250g mąki żytniej jasnej
150g mąki pszennej chlebowej
garść żurawiny suszonej - drobno pokroiłam ( w wersji oryginalnej było 50g suszonych śliwek, pokrojonych w paseczki, ja robię różnie - czasem dodaje pół na pół i śliwki i żurawinę)
60g zakwasu żytniego
140g wody
130g mąki pszennej chlebowej
10g mąki żytniej jasnej
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić w temp. pokojowej na 12-18godz.
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
2,5 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
180g wody
250g mąki żytniej jasnej
150g mąki pszennej chlebowej
garść żurawiny suszonej - drobno pokroiłam ( w wersji oryginalnej było 50g suszonych śliwek, pokrojonych w paseczki, ja robię różnie - czasem dodaje pół na pół i śliwki i żurawinę)
do podsypywania i obtoczenia: płatki owsiane
Do zaczynu dodać wodę, sól, miód lub agawę, wymieszać.
Dodać żurawinę/śliwki, obie mąki i miksować na średnich obrotach do połączenia składników, ok.2-3min.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godz. w tym czasie złożyć dwukrotnie, po pierwszej i drugiej godzinie wyrastania.
Następnie ciasto wyłożyć na lekko omączony blat, ciasto będzie kleiste, lekko rozciągnąć, złożyć w bochenek, podsypać obficie płatkami owsianymi i obtoczyć go w nich. Przykryć ściereczką na ok 10min, po tym czasie, ponownie podsypać obficie płatkami owsianymi, ciasto ponownie lekko rozciągnąć, złożyć w bochenek i obtoczyć w płatkach, ułożyć w koszyku wyłożonym omączoną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2-3 godz. Piec rozgrzać do 230st. C , chleb naciąć lub nie, do gorącego pieca wsunąć bochenek, temp. zmniejszyć do 220st.C, piec ok. 30-35min. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Mniam, zjadać z przychrupem!
OdpowiedzUsuń:) już zjedzony :/
OdpowiedzUsuń