środa, 18 kwietnia 2012

Torcik z nutą pomarańczy

TORCIK MAKOWY ...
Torcik był przysmakiem na święta, smakował wszystkim niezmiernie, zamieszczam więc przepis zaczerpnięty od Pani Doroty.
tylko tyle z niego zostało... :) 

Na biszkopt makowy potrzebujesz:
  • 300 g maku
  • 270 g drobnego cukru do wypieków
  • 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
W zależności od tego czy macie mak gotowy jako masa lub zwykły ( ja kupuje mak mielony w torebce, co nie wymaga mielenia przez maszynkę).
Jeśli mak nie jest mielony to: Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą do jego pokrycia, pozostawić na noc. Można także mak zalać wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.
Żółtka razem z cukrem ucieramy w misce na jasną, puszystą masę. Dodajemy mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Miksujemy do połączenia.
W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wylewamy masę makową. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu należy lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.
Do Nasączenia potrzebujesz:
  • 50 ml likieru pomarańczowego ( to słynny likier Cointreau)
  • 2 łyżki wody
Mieszamy
Na Krem waniliowy potrzebujesz:
  • 600 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 5 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżeczka nasionek z laski wanilii

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodajemy do niego ubitą kremówkę, pastę waniliową i mieszamy delikatnie szpatułką.
Dodatkowo:
  • 150 ml konfitury pomarańczowej
Wykonanie
Na paterze kładziemy pierwszy makowy blat. Nasączamy go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem. Smarujemy niezbyt grubą warstwą konfitury pomarańczowej na konfiturę kładziemy część kremu. Przykrywamy drugim blatem makowym, powtarzamy czynności do ostatniego blatu a na koniec smarujemy górę i boki tortu. Wierzch tortu u mnie posypany był drobno startą gorzką czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz