środa, 24 października 2012

Roladki z kurkami

Kurki, polędwiczki...
roladki to dzieło Mistrzów.
przepis znaleziony na jednym ze znanych blogów: lepszysmak.wordpress.com zniewolił mnie i wersja z kurkami przeszła już ewolucję do wersji z podgrzybkami :)



Składniki: (2 roladki = 4 porcje)
 
2 średnie polędwiczki wieprzowe (lub 2 duże filety z piersi kurczaka/1 mała pierś z indyka)
20 plastrów chudego, wędzonego boczku


Farsz:
1 szklanka umytych i posiekanych kurek lub innych grzybów np. podgrzybków
2 ząbki czosnku
2-4 łyżki twarożku naturalnego typu Philadelphia
1 łyżka posiekanego szczypioru
sól i pieprz
oliwa


Wykonanie: Grzyby zawsze przegotowuje przed smażeniem, pozbywając się także leśnych śmieci  z nich. Potem  na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy wybrane grzyby i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek, twarożek i posiekany szczypior. Dusimy do czasu aż ser się rozpuści (2-3 minuty). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczki kroimy wzdłuż i rozbijamy dobrze tłuczkiem na cienkie “prostokąty”. Każdy płat smarujemy połową farszu i rolujemy razem z plastrami boczku. Mięso nie wymaga już soli, gdyż boczek nadaje mu słonego smaku.





2 komentarze: