Wszystko wyszło, mimo, że odrobinę zmodyfikowałam przepis, pozbywając się połowy drożdży z przepisu.
Chleb jednak nie wyszedł taki ładniutki i okrągły jak ten poprzedni.
Chleb z dynią i żurawiną
- 400g mąki pszennej chlebowej
- 250g mąki żytniej chlebowej
- 3 łyżki zakwasu żytniego (odświeżonego 12h wcześniej)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szkl ziaren dyni
- 1/4 szkl żurawiny suszonej
- 2 łyżeczki płaskie soli morskiej
- szczypta pokruszonych świeżych drożdży
- 500-580g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć szczelnie folią i odstawić na 12-16 godz do fermentacji.
Pieczenie w żeliwnym garnku:
Aby ciasto ładnie wyrosło umieszczam je wraz ze ściereczką w koszyku - w ciepłym pomieszczeniu powinno wyrosnąć w ok. 1 godzinę.W tym czasie nagrzać piekarnik z garnkiem do 220stC.
Po wyrośnięciu ciasto zsunąć ze
ściereczki do gorącego garnka, przykryć i umieścić w piekarniku na 35
minut. Zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez ok 30 minut. Chleb
powinien ładnie się upiec i zarumienić.
Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz