wtorek, 2 października 2012

Chleb z dynią i żurawiną z garnka

Gdy uczyłam się piec chleby w garnku żeliwnych przeczytałam mnóstwo porad na blogach innych osób, jeden z nich okazał się inspiracją do upieczenia chleba z żurawiną....
Wszystko wyszło, mimo, że odrobinę zmodyfikowałam przepis, pozbywając się połowy drożdży z przepisu.
Chleb jednak nie wyszedł taki ładniutki i okrągły jak ten poprzedni.




  Chleb z dynią i żurawiną
  •   400g mąki pszennej chlebowej
  •   250g mąki żytniej chlebowej
  •   3 łyżki zakwasu żytniego (odświeżonego 12h wcześniej)
  •   1,5 łyżki oliwy z oliwek
  •   1/4 szkl ziaren dyni
  •   1/4 szkl żurawiny suszonej
  •   2 łyżeczki płaskie soli morskiej
  •   szczypta pokruszonych świeżych drożdży
  •   500-580g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć szczelnie folią i odstawić na 12-16 godz do fermentacji.

Pieczenie w żeliwnym garnku:
Aby ciasto ładnie wyrosło umieszczam je wraz ze ściereczką w koszyku - w ciepłym pomieszczeniu powinno wyrosnąć w ok. 1 godzinę.
W tym czasie nagrzać piekarnik z garnkiem do 220stC.
Po wyrośnięciu ciasto zsunąć ze ściereczki do gorącego garnka, przykryć i umieścić w piekarniku na 35 minut.  Zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez ok 30 minut.  Chleb powinien ładnie się upiec i zarumienić.

Wystudzić na kratce.




Przepis pochodzi z tej strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz