wtorek, 2 października 2012

Pulpeciki w leczo

Pulpeciki i leczo

Aby obiadek był bardziej syty, pożywny i zdrowy w towarzystwie tradycyjnych pulpetów znalazło się leczo z cukinii i papryki z domowego ogródka.

Pulpety w leczo

Potrzebujesz:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • pół bułki namoczonej w mleku
  • Pieprz,sól
  • 2 łyżki oliwy 

 Na leczo:
  • 1 średnia cukinia
  • 2 duże lub 3 średnie papryki
  • 1 mała cebula
  • Czosnek
  • Pieprz,sól morska
  • Suszone pomidory w przyprawie
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
Mięso mielone łączę z bułką delikatnie odciśniętą z mleka, przyprawami, cebulą, formuje kulki i przesmażam z każdej ze stron na oliwie na patelni.Potem pulpeciki przekładam do garnuszka.
Warzywa obieram ( cukinii jeśli jest młoda nie obieram) kroję w plasterki paprykę, w piórka cebulę, cukinię w kostkę, pomidory także. na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i smażę na złoty kolor cebulę, następnie dodaję w kolejności: paprykę, cukinię oraz pomidory - na koniec. Gdy warzywa puszczą sok i będą miękkie przyprawiam. Dodaję suszonych pomidorów oraz płatki czosnku, sól, pieprz.

Do pulpetów dodaje gotowe leczo.
Podawać z ziemniaczkami lub chlebem :)


1 komentarz: