Aby obiadek był bardziej syty, pożywny i zdrowy w towarzystwie tradycyjnych pulpetów znalazło się leczo z cukinii i papryki z domowego ogródka.
Pulpety w leczo
Potrzebujesz:
- 500g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- pół bułki namoczonej w mleku
- Pieprz,sól
- 2 łyżki oliwy
Na leczo:
- 1 średnia cukinia
- 2 duże lub 3 średnie papryki
- 1 mała cebula
- Czosnek
- Pieprz,sól morska
- Suszone pomidory w przyprawie
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
Mięso mielone łączę z bułką delikatnie odciśniętą z mleka, przyprawami, cebulą, formuje kulki i przesmażam z każdej ze stron na oliwie na patelni.Potem pulpeciki przekładam do garnuszka.
Warzywa obieram ( cukinii jeśli jest młoda nie obieram) kroję w plasterki paprykę, w piórka cebulę, cukinię w kostkę, pomidory także. na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i smażę na złoty kolor cebulę, następnie dodaję w kolejności: paprykę, cukinię oraz pomidory - na koniec. Gdy warzywa puszczą sok i będą miękkie przyprawiam. Dodaję suszonych pomidorów oraz płatki czosnku, sól, pieprz.
Do pulpetów dodaje gotowe leczo.
Podawać z ziemniaczkami lub chlebem :)
Marzą mi się bałkańskie, z sosem ljutenica:)))
OdpowiedzUsuń