tak bardzo się już za nimi stęskniliśmy, są pyszne ze szklanką mleka, ciepłą kawą czy same, na sucho :)
uwielbiam je...
a przepis dostałam kiedyś od Mimozy-
W tej wersji są bardzo mocno napakowane bakaliami oraz żurawiną :) stąd mają nieco różny kształt i trochę się rozpadają, ale i tak są pyszne :))
Potrzebujesz:
- pół szklanki migdałów i orzechów włoskich/laskowych zmielonych
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- kostkę miękkiego masła,
- pół szklanki cukru,
- szklankę płatków owsianych,
- szczyptę soli,
- 1 i 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
- łyżeczkę proszku do pieczenia
(przepis pochodzi z archiwum „Kuchni”,
11/2008, s. 35).
Masło
utrzyj z cukrem. Dodaj migdały, orzechy płatki owsiane, żurawinę szczyptę soli i wymieszaj.
Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieć miękkie ciasto. Ulep z
niego kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż na dużej blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (ciastka nieco się
rozpływają). Lekko spłaszcz kulki i siup – do piekarnika. Piecz je na
złoto, w temperaturze 160stp ok. 15 minut. Zdejmij z blachy po ostygnięciu
(ciepłe mogą się połamać).
Też tęsknię za domowymi ciasteczkami, kupiłam nawet foremki w jesiennym klimacie ale wciąż zebrać się nie mogę.
OdpowiedzUsuńale u Ciebie są przecie szyszki w tak pysznie urozmaiconej postaci :) !
Usuń"NAJTRUDNIEJSZY PIERWSZY KROK"....
UsuńWyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować mój przepis na ciastka
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/ciastka-korzenne.html?m=1