czwartek, 4 października 2012

CiAsTkA

CIASTECZKA
tak bardzo się już za nimi stęskniliśmy, są pyszne ze szklanką mleka, ciepłą kawą czy same, na sucho :)
uwielbiam je...
a przepis dostałam kiedyś od Mimozy- 
W tej wersji są bardzo mocno napakowane bakaliami oraz żurawiną :) stąd mają nieco różny kształt i trochę się rozpadają, ale i tak są pyszne :))


Potrzebujesz
  • pół szklanki migdałów i orzechów włoskich/laskowych zmielonych
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • kostkę miękkiego masła, 
  • pół szklanki cukru, 
  • szklankę płatków owsianych, 
  • szczyptę soli, 
  • 1 i 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej, 
  • łyżeczkę proszku do pieczenia 
(przepis pochodzi z archiwum „Kuchni”, 11/2008, s. 35).
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj migdały, orzechy płatki owsiane, żurawinę szczyptę soli i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieć miękkie ciasto. Ulep z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (ciastka nieco się rozpływają). Lekko spłaszcz  kulki i siup – do piekarnika. Piecz je na złoto, w temperaturze 160stp ok. 15 minut. Zdejmij z blachy po ostygnięciu (ciepłe mogą się połamać).



4 komentarze:

  1. Też tęsknię za domowymi ciasteczkami, kupiłam nawet foremki w jesiennym klimacie ale wciąż zebrać się nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale u Ciebie są przecie szyszki w tak pysznie urozmaiconej postaci :) !

      Usuń
    2. "NAJTRUDNIEJSZY PIERWSZY KROK"....

      Usuń
  2. Wyglądają smakowicie :-)
    Polecam wypróbować mój przepis na ciastka
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/ciastka-korzenne.html?m=1

    OdpowiedzUsuń