...bo w domu nie było pieczywa więc upiekłam i taka jestem z nich dumna :)
BUŁECZKI NA JOGURCIE NATURALNYM
Składniki na 12 bułek ( u mnie jak widać 9 tyle ile pomieściła blaszka)
- 500g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g drożdży suchych ( 1 opakowanie) lub 14 g świeżych
- 200g jogurtu naturalnego
- 120ml mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
1 jajko do posmarowania i do posypania jak kto woli u mnie dynia, mak, sezam.
Wykonanie:
Wszystkie składniki do miski i zagniatamy ciasto (można użyć męskich dłoni -u mnie takowych nie ma w domu, więc ja używam maszyny)
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5
h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki mniej więcej równe ( mi się to jak
zwykle nie udaje) i formujemy bułeczki, układamy na blaszce posypanej mąką,
można tak jak ja w niewielkich odległościach od siebie, podczas wyrastania się ładnie
stykają, przykrywamy następnie ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
40 min. Gdy urosną smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czym chcemy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25
min (czasem może to być 15). Studzimy na kratce.
Dla tych uzywających maszyny:Wszystkie składniki umieścić w kolejności najpierw płynne potem sypkie, na górę drożdże i włączyć program wyrabianie ciasta. Potem postępować wg przepisu.
SMACZNEGO
zaś na deser ciasteczka pełnoziarniste, to przepis mimo-za-moniki, rewelacja :) u mnie z orzechem włoskim i prawdziwymi migdałami - przywiezione jeszcze z Cypru.
te pieczone z miłością, tym którzy pamiętają ...Przepis od Moniki:
Potrzebujesz:
- szklankę prażonych pestek dyni (u mnie pół szklanki migdałów i orzechów włoskich z mielonych),
- kostkę miękkiego masła,
- pół szklanki cukru,
- szklankę płatków owsianych,
- szczyptę soli,
- 1 i 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
- łyżeczkę proszku do pieczenia
(przepis pochodzi z archiwum „Kuchni”,
11/2008, s. 35).
Masło
utrzyj z cukrem. Dodaj pestki dyni, płatki owsiane, szczyptę soli i wymieszaj.
Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieć miękkie ciasto. Ulep z
niego kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż na dużej blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (ciastka nieco się
rozpływają). Lekko spłaszcz kulki i siup – do piekarnika. Piecz je na
złoto, w temperaturze 160stp ok. 15 minut. Zdejmij z blachy po ostygnięciu
(ciepłe mogą się połamać).
Pozytywnie zazdroszczę:) U mnie męskie dłonie zapracowane a maszymy brak, ciasto więc nie urasta a Twoje bułeczki - wypisz, wymaluj:)
OdpowiedzUsuń