poniedziałek, 20 stycznia 2014

Placki z jabłkami

Kolejny z wersji "łatwe" i "na szybko", także mogłabym je nazwać znikające, tym razem tylko jako placuszki :)

Polecam wystarczy kubeczek jogurtu, maślanki lub kefiry i jabłko. 
Resztę zazwyczaj mamy w domu, czyli mam tu na myśli jaja i mąkę.




PLACUSZKI WANILIOWE Z JABŁKAMI*:

Potrzebujesz: (porcje 10-15 sztuk)
4 - 5 jabłek, mogą być kwaśne

NA CIASTO:

  • 210 g mąki pszennej
  • 6 łyżek stołowych mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 450 ml płynnej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego, śmietany
  • - wanilia - ja dodałam ekstrakt, ale można także cukier waniliowy
do smażenia:masło klarowane

Jabłka obieramy i kroimy w plastry. 
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Dodajemy żółtka, maślankę i wanilię, miksujemy na gładkie ciasto (nie może być zbyt gęste, dlatego możemy dodać mleko - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.
Dodajemy jabłka i smażymy na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami masła klarowanego.

* przepis pochodzi z kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz