Kolejny z wersji "łatwe" i "na szybko", także mogłabym je nazwać znikające, tym razem tylko jako placuszki :)
Polecam wystarczy kubeczek jogurtu, maślanki lub kefiry i jabłko.
Resztę zazwyczaj mamy w domu, czyli mam tu na myśli jaja i mąkę.
PLACUSZKI WANILIOWE Z JABŁKAMI*:
Potrzebujesz: (porcje 10-15 sztuk)
- 4 - 5 jabłek, mogą być kwaśne
NA CIASTO:
- 210 g mąki pszennej
- 6 łyżek stołowych mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 450 ml płynnej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego, śmietany
- - wanilia - ja dodałam ekstrakt, ale można także cukier waniliowy
do smażenia:masło klarowane
Jabłka obieramy i kroimy w plastry.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Dodajemy żółtka, maślankę i wanilię, miksujemy na gładkie ciasto (nie może być zbyt gęste, dlatego możemy dodać mleko - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.
Dodajemy jabłka i smażymy na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami masła klarowanego.
* przepis pochodzi z kwestiasmaku.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz