Pierogi z gęsina, kołduny …..polane tłuszczykiem z gęsi.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżka miękkiego masła
- około 2/3 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę mąkę. Robimy w niej dołek i dodajemy do niego masło i sól. Zagniatamy ciasto i cienkim strumieniem dodajemy do niego gorącą wodę - ciasto powinno mieć konsystencję
plasteliny. Rozwałkowujemy ciasto na cienkie płaty i za pomocą szklanki wykrawaj z ciasta koła. Lepimy pierogi dodając farsz.
Mój farsz powstał z gęsiny, na której gotowałam rosół. Mięso przekręciłam przez maszynkę do mielenia, dodałam przyprawy, sól, pieprz i nakładałam w pierogi :)
Garnek z wodą gotujemy, wsypujemy sól i wrzucamy pierogi, gdy wypłyną ku górze są gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz