Barszcz ukraiński
Uwielbiam buraczki pod każdą postacią i nie jestem z tym sama...
W jesienne wieczory lubię jeść zupy, zwłaszcza te sycące
i pożywne, należy do nich między innymi barszcz, z buraczkami od babci podany w kromka mojego chleba oraz kwaśną śmietaną.
i pożywne, należy do nich między innymi barszcz, z buraczkami od babci podany w kromka mojego chleba oraz kwaśną śmietaną.
Potrzebujesz:
• 5 łyżek suchej fasoli Piękny Jaś
• 2 listki laurowe
• 1 ząbek czosnku
• 3 średnie buraczki
• 3 podudzia z kurczaka
• włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)
• 1/2 cebuli
• 2 ziemniaki
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1/2 szklanki śmietany 18%
• 1 łyżka mąki
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę opłukać, zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować. Odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolać wody.
Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.
Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy.
Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy starać się zbyt mocno nie zagotowywać.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńNiestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail
Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej.
Proszę o kontakt na adres kontakt@blog-media.pl zamieszczając w treści wiadomości adres bloga.
pozdrawiam serdecznie
Magda
Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs