piątek, 20 grudnia 2013

Ciasteczka i pierniczki...

Święta tuż tuż… powoli szykujemy wypieki wśród nich są już pierniczki, kruche ciasteczka…

Pierniczki z domową przyprawą korzenną…
są według przepisu Agnieszki Kręglickiej:

Składniki:

200 g masła
200 g cukru
2 jaja
1/2 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
utarta skórka z cytryny
500-700 g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki  przyprawy do pierników

1 łyżeczka mielonego imbiru


Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować  grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić i dekorować lukrem.




 Kruche ciasteczka to pomysł Liski z whiteplate, której przepisy uwielbiam.

 Kruche ciasteczka

  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja korzystam przy tym z malaksera - po prostu wrzucam do niego wszystkie składniki i miksuję je krótko, do czasu powstania gładkiej masy - trwa to 1-2 minuty.
Następnie dzielę ciasto na porcje, wałkuję na grubość ok 1/2 cm i wykrawam ciasteczka. 
Ciasteczka układam na blaszkach i piekę 8-12 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz