piątek, 10 maja 2013

Muffiny pomarańczowe

Babeczki, muffiny oblane mleczną czekoladą z dżemem pomarańczowym :) 
Przepis od P.Doroty z mojewypieki.com


Muffiny z dżemem pomarańczowym i czekoladą
Składniki na 12 - 15 babeczek:
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki pszennej
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek konfitury lub dżemu pomarańczowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do większego naczynia wbić jajka, wlać mleko, masło i pastę z wanilii. Przy pomocy rózgi wymieszać.
Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą, do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do połowy wysokości papilotki. Na górę, na sam środek babeczki położyć duży kleks konfitury, przykrywając go cienką warstwą otaczającego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

Czekoladowa glazura:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
  • wiórki czekoladowe (czekolada starta na tarce)
Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut, aż czekolada się roztopi, następnie wymieszać. Gęstą glazurą ozdobić babeczki. 
U mnie posypane wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)








4 komentarze:

  1. Mmmm dzisiaj mam wyjątkową ochotę na nutę pomarańczy

    OdpowiedzUsuń
  2. :) polecam szczególnie dlatego, iż są niezwykle szybkie w wykonaniu pozdrawiam słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pomarańczowe muffiny są najlepsze;) pycha;)

    OdpowiedzUsuń