piątek, 10 maja 2013

Schab

Schab marynowany 3 dni przed rodzinnym obiadem.
Propozycja na obiad dla Gości.
Przepis prosty jak każdy na pieczone mięso, składniki też nie wymagają od siebie zbyt wiele.

Zawsze robię zalewę do takiego mięsa składającą się z:

- 2 litrów wody,
-1 łyżki soli peklowej
- kilku ziarenek: jałowca, ziela angielskiego, kolendry
- ziela angielskiego
- 2 łyżek majeranku, czosnku niedźwiedziego i pieprzu w ziarnach
- pół główki czosnku (niekoniecznie obrany)
(Oczywiście modyfikacje są różne)

Wszystkie składniki zagotowuję i wystudzoną marynatą zalewam schab, oodstawiając go do lodówki i wciskając czosnek w środek :)
I tak na około 3 dni przed pieczeniem.
Pieczenie odbywa się w okolicy jabłek: szara reneta :) w temperaturze 160 stopni przez około 3 h.
Podkręcam temperaturę do 180 stopni około 15 min przed zakończeniem pieczenia.
podawać z ziemniaczkami :)



2 komentarze: