piątek, 17 maja 2013

Muffiny z chocolate chips

Muffiny amerykańskie czyli w wersja z choclate chips przywiezione specjalnie z USA :)
Rzeczywiście czekolada jest przy nich niczym one naprawdę pozostały chrupkie po upieczeniu 
we wnętrzu Muffinek :)
Przepis pochodzi z "Feast "Nigelli :))


na początek podział składników na suche i mokre jak w przypadku większości muffinek :)

ktoś dwie zjadł :)

Składniki na ok. 12 muffinek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 175 g cukru pudru
  • 150 g drobinek czekoladowych (chocolate chips), można również posiekać czekoladę
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju - u mnie słonecznikowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. 
Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko, byle się składniki połączyły.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, na górę każdej muffinki dodatkowo rzucić kilka drobinek czekolady.
Piec około 20 minut w temperaturze 200°C


1 komentarz:

  1. To naprawdę tak się szybko i łatwo robi? Gratuluję wzrostu oglądalności. Jesteś wspaniałą kucharką
    Alicja z Krainy Czarów;)

    OdpowiedzUsuń