Święta, święta i po świętach...
macie pełne brzuchy?
Ja bardzo, mój na pewno jest dwa razy większy :)))
Te ciasteczka pojawiły wśród smakołyków świątecznych, Kokosowe Ciasteczka z polewą karmelową - słodziutkie :)
Kokosowe Ciastka z polewą Karmelową
POTRZEBUJESZ:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
125 g masła ( pół kostki)
POLEWA:
1/3 szklanki miodu
125 g masła ( pół kostki)
400 ml skondensowanego słodzonego mleka
Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( 20x30cm). Pieczemy 15 minut na złoty kolor.
Skondensowane mleko mieszamy z miodem oraz masłem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając aż masa zacznie gęstnieć - ok 5 min..
Masę rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie i pieczemy jeszcze 20-25 min, aż polewa nabierze koloru złocistobrązowego.
Gdy ciasto wystygnie kroimy na ciasteczka.
przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" 11/2012 :)
Rzeczywiście wyglądają na bardzo słodziutkie ;)
OdpowiedzUsuń