piątek, 18 lipca 2014

Babeczki kruche z czerwoną porzeczką

Dostałam w tym sezonie dużą ilość owoców : czarnej i czerwonej porzeczki, agrest oraz maliny.
Zrobiłam dużo przetworów dżem i galaretki z czarnej i czerwonej porzeczki, galaretka agrestowa oraz wyśmienite połączenie czerwonej porzeczki z maliną.

Ten wpis dotyczy kruchych babeczek z czerwoną porzeczką :)
Przepis jest inspiracją ze strony mojewypieki.com


 Potrzebujesz:
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 100 g smalcu, zimnego
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka, zimnego
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, mleko, szybko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.
Przygotować klasyczną formę do muffinek (mogą to być też metalowe pojedyncze karbowane foremki na babeczki- jak u mnie poniżej). Wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać.
Nadzienie porzeczkowe:
  • 500 g porzeczek (u mnie czerwona i czarna pół na pół)
  • 3 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 150 g cukru
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Porzeczki przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać ze skrobią i cukrem.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na grubość około 2 -3 mm. Szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć nadzienia porzeczkowego, do wysokości babeczek. Z pozostałego ciasta wycinać paski kruchego ciasta i ułożyć je w kratkę na babeczkach. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, do zezłocenia się ciasta (pod koniec pieczenia nadzienie porzeczkowe zacznie się wyraźnie gotować wewnątrz i 'bąbelkować' ponad babeczki). Wyjąć, przestudzić lekko w foremkach, następnie wystudzić na kratce.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz